Nyårslöften

Lovade ju igår att jag skulle lägga upp en lista på mina nyårslöften, skaaaa klara av att hålla dom nu. Brukar aldrig ha några för jag vet så väl att jag inte skulle klara av det men nått säger mig att jag faktiskt kommer göra det i år.

- Gå ner alla gravidkilo och gärna några till.
- Sluta stressa upp mig för så mycket skitsaker.
- Bara äta sötsaker på helgerna.
- Inte försumma mig själv bara för att jag blivit mamma.
- Äta minst en frukt om dagen
- Inte bry mig om folk som bara hör av sig när det passar dom.
- Vara den bästa mamman jag bara kan till min Wille <3


Är ju egentligen inte så svåra löften, det gäller bara att ha självdiciplin. Men jag ska klara det, hihi. Nu ska jag dricka upp min kaffekopp så jag orkar hålla mig vaken till tolvslaget. Firar in det nya året med Fredrik, Wille och syster Camilla <3 De värdefullaste människorna i mitt liv och det finns väl inget bättre sätt att fira in ett nytt år än med dom man tycker bäst om.
Hoppas ni får en jättefin nyårskväll/natt.
Kram

Hej! Har tänkt försöka blogga en gång var...

imag0187 (MMS)

Hej! Har tänkt försöka blogga en gång varje dag men jag är ju så glömsk att jag glömmer det jämt typ ;P Här hemma är allt bra. Wille utvecklas verkligen mycket och man ser att det händer saker från ena dagen till den andra. På självaste julafton upptäckte han att han har händer och därefter hittade han dom flera gånger på bara en kort stund. Så häftigt att se. På julafton satt han dessutom och pruttade med munnen på ett vis som han aldrig gjort förut. Min lilla skruttunge! Idag var jag på stan en sväng. Köpte lite nagelgrejer, gick en sväng på bolaget (åt Fredrik, jag ammar än) och ett uppläggningsfat. Var dessutom inne på Bokia och beställde en bok :-) Både igår och idag har vi haft massa besök. På eftermiddagen igår kom Emma och Johanna hit och hälsade på. Det var jättekul och vi hade så mycket att prata om. :) Efter de varit här åkte vi och handlade grejer till tacos. Sen på kvällen kom Lina, Marcus och Pöl och hälsade på. Vi spelade bingolotto men tyvärr var det ingen som vann nått. Idag kom Fredriks föräldrar och farmor och hälsade på och en stund efter att de åkt kom pappa och Camilla hit :-) Kul med mycket besök! Imorgon är det nyårsafton och Wille blir 12 veckor. Allt går så fort och det gäller verkligen att njuta av varje dag. Den här tiden får vi aldrig igen med vår Wille så jag försöker ta vara på varje dag. Imorgon kommer det en lista på mina nyårslöften. Inbillar mig att jag får mer press på mig att hålla dom när jag skriver ner dom så ni kan läsa ;-) Brukar aldrig ha nyårslöften, men nästa år ska jag ge det ett försök.. Nu börjar jag bli grymt trött så nu blir det att borsta gaddarna strax, sen krypa ner i sängen och mysa med min älskade bebis <3 Kram


Hej på er! Här är allt bra. Slitna efter j...

imag2224 (MMS)

Hej på er! Här är allt bra. Slitna efter julhelgen. Tycker om julen men ändå är det skönt när det är över. Är så nöjd över mina julklappar. Fick pengar, pilatesboll, presentekort, ljuslyktor, osv. Wille har fått sjuuuuukt mycket grejer. Och så mycket fina kläder. Vi kommer inte behöva handla kläder på väldigt väldigt länge tror jag :P Idag har mamma passat Wille medan jag och Fredrik var på köpcentrumet i Charlottenberg och shoppade. Hittade mycket kul. Skor, ljus, lyktor, mobilskal osv. Jätteroligt men usch vad man saknade Willeman direkt :P Nu dröjer det nog ett tag innan jag vågar mig iväg igen :) Imorgon blir det nog en powerwalk. Hoppas på lika fint väder som idag :-) Nu ska jag fortsätta se på 27 dresses som går på tvn :) Kram


Förlossningsberättelse

Den 7/10 vid 10-tiden på morgonen vaknade jag av en smärta jag inte kände igen. Jag förstod inte då att det var på gång. Jag gick upp, gick ut med hundarna och kände smärtan om och om igen. Började lägga märke till att det var en återkommande smärta som avtog några minuter emellanåt. Magen blev verkligen stenhård och det gjorde så ont så ofta så det var då jag förstod att det faktiskt kanske var dags. Jag tog några panodil för att se om det avtog, men det gjorde det inte. Åt frukost så gott jag kunde, var inte så sugen direkt och gick därefter ut med hundarna. Värkarna höll i sig och ville inte avta. Var uppe och gick hela tiden då jag tyckte det var jobbigt att bara sitta ned.

Fredriks föräldrar kom och hälsade på och jag tror de märktes på mig att jag inte mådde så bra. Jag ringde in till förlossningen vid 15-tiden och förklarade hur jag upplevde allt, berättade att jag gått 7 dagar över tiden och så vidare. De sa att jag fick komma in om jag ville, men att jag kunde ta två panodil till och ta en dusch för att se om det forstatte lika intensivt. Skulle dessutom försöka sova några timmar, skulle det skulle vara förlossning på g behövde jag alla krafter jag kunde få.

Att sova var däremot helt omöjligt. Hade dessutom sovit dåligt under natten så jag var trött. Men värkarna gjorde alldeles för ont för att jag skulle kunna somna.

Timmarna gick och det blev kväll. Fredriks föräldrar tog med sig Dixon och Mayia när de åkte hem, så vi inte behövde fundera på hundvakt till dem. Jag och Fredrik satte oss och såg på Idol. Han åkte och köpte mat på MC Donlads eftersom vi inte orkade laga någon mat. Jag förstod att efter 10 timmar med värkar var det nog snart dags så jag började packa det sista i BB-väskan och la mig sen i soffan med en värmedyna över magen och ryggen. Värkarna kom allt oftare och jag insåg att vi snart skulle behöva åka in. Fredrik började bli lite otålig (säkert nervös) och sa "ska vi åka in eller inte?" Haha.

Till slut, vid 22 tiden ringde jag in till förlossningen igen och sa att värkarna inte avtagit, snarare kommit oftare och oftare (ungefär 5 min mellan varje värk.) Vi har ju dessutom 7 mil att åka för att komma till sjukhuset så de tyckte vi skulle komma in. Jag ringde till alla de närmaste och sa att vi är på väg in till sjukhuset, men sa att de inte skulle säga till så många ifall vi skulle bli hemskickade igen.

Bilresan till Karlstad gick ganska bra. Hade på max rumpvärme vilket var väldigt skönt för ryggen. Började bli nervös, inte för att förlossningen kanske var nära, snarare för att vi skulle bli hemskickade. När vi kom in till karlstad var kl runt 23.10. En undersköterska mötte upp oss och visade in oss till rum 8. Sen satte de på ctg på magen och vi kunde där se värkarna, hur ofta de kom och hur starka de var. Därefter kom en barnmorska in och skulle känna hur öppen jag var. Jag hade öppnat mig 4 cm och barnmorskan sa "du har jobbat på bra hemma du". Min första fråga var "Så vi behöver inte åka hem?" Barnmorskan svarade "Åka hem? Nä, ni ska inte åka hem förrän vi fått ut bebis". ÅH! Det var så sköönt!

Timmarna gick men det hände inte så mycket. Barnmorskan kom in och skulle känna om jag öppnat mig mer men det hade jag inte gjort. Otroligt jobbigt eftersom jag hade så himla ont. Barnmorskan sa att hon kunde känna bebisens huvud och Fredrik frågade "kunde du känna om han hade nå hår?" "Ja det hade han allt" sa hon. Jag tyckte det var så gulligt att han tänkte på det. Han trodde väl att Wille också skulle vara skallepär eftersom han var det själv.

Jag gick fram och tillbaka i förlossningsrummet med morgonrocken över huvudet (fråga mig inte varför) och andades igenom värkarna som kom med typ 2-3 minuters mellanrum. Ibland satte jag mig ned på en stol. Då slumrade jag till, vaknade sen när en värk kom. Andades igenom den och slumrade sen till igen i ungefär tre minuter. Jag tyckte det gjorde sjukt ont men ville ändå inte ha någon smärtlindring riktigt än. Jag sköt fram det så länge jag kunde. Barnmorskan frågade "Ska vi börja med lite smärtlindring nu då?" Och jag svarade hela tiden "Nej jag står ut ett litet tag till." 

De bestämdes att de skulle ta hål på hinnorna och detta gjordes 04.20 på natten. Efter detta kom sammandragningarna oftare och gjorde ännu mer ont. Fruktansvärt ont. Fyyyfabian. Jag började andas lustgas och både barnmorskan och Fredrik tyckte jag skjutit fram smärtlindringen tillräckligt länge så vi bestämde att en epidural skulle läggas.

Vid 05.15 kom en läkare in och la epidural. Läkaren bad mig skjuta rygg men jag var så smärtpåverkad att jag fatta verkligen inte vad han mena. Jag sjönk ihop istället och dom fick förklara flera gånger hur jag skulle göra, haha.  Jag tror epiduralen var det jag var mest nervös inför förlossningen men den kändes knappt alls. Var liksom inne i min egna bubbla så jag brydde mig inte alls om vad de gjorde, bara de kunde lindra smärtan lite. Tyckte att epiduralen hjälpte lite, men inte alls lika mycket som jag trodde den skulle göra. Jag blev lite mer "med" efter epiduralen, kunde liksom prata med Fredrik för första gången på många timmar. Men detta varade bara i 1 timme ungefär. Hade fortfarande väldigt ont och jag fortsatte andas lustgas.

Efter en stund fick jag in toastol då jag inte kunde gå på toa. Kunde dock inte kissa hur mycket jag än försökte så de fick tappa blåsan. Vid det här laget ( 07.37) var jag helt öppen. Allt detta är som i en dvala för mig, kommer inte ihåg allt utan har förlossningsjournaler jag får titta på.

Vid 10.15 började jag krysta. Och det är precis som alla säger, det känns ungefär som att man ska bajsa på sig. Ja sa flera gånger "det känns som jag är skitnödig" och då svarade de "ja men det är så det ska kännas". Haha. Att krysta tyckte jag var sjuuukt jobbigt. Var så trött efter att ha varit vaken 24 timmar och sovit dåligt natten innan att jag trodde jag skulle svimma. Jag lyckades få ur mig "Jag orkar inget mer nu, jag tror jag dör snart". Blev irriterad på en undersköterska som klagade på hur jag andades lustgasen. Hade lust att säga nått otrevligt men jag lyckades hålla det inom mig. Hon sa liksom inte "om du andas såhär istället..." utan mer "Men Matilda du ska inte andas sådär blablabla..."

Till slut bestämdes det att jag behövde hjälp av en sugklocka. Jag var så uppe i all smärta att jag då inte brydde mig, ville bara ha ut bebisen. Blev dock väldigt skärrad när jag såg att det helt plötsligt var jättemycket folk i rummet. Jag som sett på program som "en unge i minuten" och alltid tyckt det lugnat mig att se att det typ bara är två-tre personer med under förlossningen. Nu var det två undersköterskor, en barnmorska, en gynläkare, en barnläkare och den läkaren som skötte sugklockan. blev jag rädd och tänkte att nått hemskt skulle hända.

Sugklockan gjorde så sjukt ont. Finns inga ord som kan beskriva smärtan så jag tänker inte ens försöka. Vet att jag återigen sa till läkaren "det känns som jag bajsar på mig!!" och han sa lite skämtsamt "nej det är inte bajs, det är bebis. Men det börjar ju i alla fall på samma bokstav, höhö" Och så skrattade han. Jag som fortfarande var irriterad på undersköterskan som kommenterade allt med en otrevlig ton tyckte det var så skönt att doktorn hade så torr humor, precis som mig. Så jag lyckades skratta till mellan två krystningar.

Efter många krystningar, mycket slit och många "jag tror jag dör" kom till slut världens finaste Wille ut. Klockan var då 12.18, han vägde 3540 gram, var 51 cm lång och 34 cm runt huvudet. Tårarna rann på både mig och Fredrik, det var världens mäktigaste känsla. Jag låg och väntade på "det första skriket" som aldrig kom. Wille var lite hängig och tagen (tror jag det, efter allt han varit med om) och jag hann bli lite orolig. Barnläkaren undersökte honom och allt såg bra ut, han fick dock lite syrgas för att underlätta andningen. Han låg på mitt bröst länge länge och vi ringde runt till alla och berättade att det äntligen var klart. Vi hade inte pratat med någon sen vi åkte in till förlossningen så jag tror det var många som satt och väntade på samtal. Wille var efter ett tag fortfarande hängig så barnläkaren tillkallades igen. Han hade blivit lite blek när han låg på mitt bröst. Läkaren undersökte honom men allt såg bra ut. Väääldigt skönt. Vi låg kvar på förlossningen i några timmar och fick de berömda smörgåsarna. Världens godaste smörgåsar! Wille provade amma och det gick väldigt bra. Han tog ett bra grepp och sög bra direkt. Barnmorskan var impad ;-)

Efter några timmar med Wille på bröstet skulle jag ta den efterlängtade duschen. Åh guuuud vad skönt det var! Troligtvis den skönaste duschen någonsin. Skulle kunnat duscha hur länge som helst men det ville jag ju såklart inte. Ville ju bara in till vår fina bebis igen!

När jag duschat packade vi ihop väskan och väntade på någon som skulle följa oss till avdelning 11. Eftersom Wille blev utdragen med sugklocka skulle han ha en supp (panodil) var 6:e timme i48 timmar och det var därför vi fick bo på avd 11 istället för patienthotellet.

Jag satte upp en blå nål på tavlan för födda bebisar och sen gick vi till avdelning 11. Fredrik bar Wille och det syndes direkt vilken stolt pappa han var. Barnmorskan som följde oss till avdelning 11 sa "Vi kanske ses igen någongång" Och jag svarade ganska snabbt "nä det blir inte på många många år du". Då frågade hon "tyckte du det var hemskt" och jag svarade snabbt "jaaaa". Då ville hon komma med en tröstande kommentar "första gången är alltid värst och nu har du ju den gjord." Höhö jotack.

På avdelning 11 bodde vi sedan i två nätter. Jag sov max en timme sammanlagt första natten. Jag var otroligt trött men klarade liksom inte av att somna. Ville bara ligga och titta på finaste Wille. Andra natten kom en sköterska in och nästan tvingade mig att sova. Hon bäddade ner mig och Wille i sängen tillsammans och då fick vi sova några timmar ihop. Jag var verkligen helt slut.

Vi fick besök på både lördag och söndag och alla tyckte att Wille var så fin! Innan vi åkte hem var vi tvugna att vänta på att klockan skulle bli 12.18 (48 timmar efter att han fötts) så de kunde göra pku-provet. När det var gjort packade vi ihop och for hem. Det var otroligt skönt att komma hem men samtidigt lite skrämmande. Detta var verkligen vår bebis och nu var han vårt ansvar. Kändes otroligt stort och mäktigt.

Så gick det till när världens bästa unge, Wille
Fredrik Eklöw Christiansson kom till världen en solig höstdag i oktober <3


Första kortet tillsammans



Såhär i efterhand kan jag säga att trots att jag var inställd på att det skulle göra otroligt ont gjorde det om möjligt ännu ondare. Jag tyckte det var sjukt jobbigt, men en stor anledning till det var säkert att jag inte sovit nästan något och hade så lite energi. Det var dessutom en lång förlossning där det inte ville hända så mycket.

Nog för att förlossningen var jobbig men den första tiden efter var lika jobbig den. Man gick som en zoombie. Orkade inte kissa utan att det sved nått så in i norden, hade ont överallt, amningen gjorde SÅ ont i början och allt var jobbigt. MEN! Jag skulle ändå göra om detta 1000 gånger när jag ser vilken fin belöning jag fick.

Wille är så värd varenda bristning, kilo jag gick upp, äcklig värk jag andades igenom och alla dagar av smärta efter förlossningen. Det är skitsaker mot all den kärlek jag känner till honom.

Wille myser hos mig i sängen på sjukhuset


Längesen

Nu var det alltför längesen jag skrev igen. Hinner liksom inte med. Eller hinner gör jag nog egentligen, men jag prioriterar så mycket annat. Jättetråkigt för jag vet att jag kommer ångra att jag inte skrev mer under Willes första bebistid längre fram. SÅ NU SKA JAG SKÄRPA MIG! Höhö. Nu har ju dessutom radbyte börjat fundera igen (peppar peppar) så nu ser ju inte allt så grötigt ut, då är det lite roligare att skriva med.

Här är allt bra. Wille växer och växer och när vi var på bvc för 5 dagar sen vägde han 5335g och var 59 cm lång. Runt huvudet var han 39 cm. Man ser verkligen på honom att han har blivit mycket större med. I början när han vägde som minst (3110g) var han så liten att man nästan var rädd för att ta på honom. Och nu börjar jag nästan få lite ångest! Eller ja, jag vill liksom inte att han ska växa så fort. Här om dagen när vi var på ICA och vi skulle köpa blöjor kunde vi köpa de större (5-8 kg) men jag kände mig liksom inte "redo" för det utan vi körde på med de vi hade när han föddes (3-6 kg). Haha så töntigt!

Idag har vi varit nere på stan och köpt födelsedagspresent till Fredriks mamma. Var dessutom inne på Lindex och Kappahl och skulle köpa ny overall till Wille eftersom han snart växt ur sina i 56. Det fanns inte en enda overall i storlek 62!! Sjuuukt. I såna här tillfällen märker man verkligen att man bor i en alldeles för liten stad. Mamma skulle kolla i Örebro imorgon och skicka en. Orkar inte åka till Challa på några dagar och till Karlstad kommer jag inte heller på ett tag. Och han måste ju ha en overall : )

Nu vaknade Wille efter en liten powernap i soffan. Han har börjat sova bättre ensam, alltså när man lägger ned honom. Jätteskönt, lite lättare att få saker gjort då :-) Han sover dessutom mycket bättre på nätterna (ABSOLUT PEPPAR PEPPAR). Han vaknar 2 gånger och vill ha mat men sen somnar han om igen. Väldigt skönt, känner mig myyycket piggare nu :-)

Har börjat skriva förlossningsberättelse med, är nästan klar. Så tänkte lägga upp den senare ikväll, med lite bilder från förlossningen med kanske :-)

Kram


Namn: Matilda Eklöw
Ålder: 20
Bor: Arvika
Civilstatus: Förlovad med Fredrik

Övrigt: 20-årig tjej boende i de värmländska skogarna. Har nyligen flyttat till hus med min Fredrik och våra små hundar Dixon och Mayia. Den 30 september beräknas vår lilla kille i min mage titta ut I min blogg skriver jag bland annat om graviditet, hundar och renovering. Hoppas ni kommer trivas! Kram